تفاوت جراحی باز و لاپاراسکوپی

تفاوت لاپاراسکوپی با جراحی باز

تفاوت لاپاراسکوپی با جراحی باز در چیست؟ لاپاراسکوپی بهتر است یا جراحی باز؟ عمل لاپاراسکوپی در مقایسه با جراحی باز چه مزایا و معایبی دارد؟ دوران نقاهت عمل لاپاراسکوپی و جراحی باز چگونه بوده و در هر کدام چقدر طول می‌کشد؟ چه عمل های جراحی بهتر است با لاپاراسکوپی و یا به روش جراحی باز انجام شوند؟ عوارض جراحی در کدام روش بیشتر است؟

درمان بسیاری از بیماری‎‌های زنان مانند فیبروم رحمی، کیست تخمدان، آندومتریوز و … به انجام عمل جراحی نیاز داشته که این عمل جراحی می‌تواند به دو شیوه باز و یا بسته باشد. در واقع تمامی این جراحی‌ها قبلا به صورت باز صورت می‌گرفت اما امروزه روش دیگری به نام روش بسته نیز، برای انجام این گونه عمل های جراحی به کار می‌رود. جراحی به روش بسته با تکنیک‌های مختلفی انجام می‌شود که رایج‌ترین آن‌ها، جراحی لاپاراسکوپی است. در این مقاله به مقایسه بیشتر این دو روش جراحی و بررسی مزایا و معایب آن‌ها پرداخته‌ایم.

مقایسه جراحی باز و لاپاراسکوپی

مزایای جراحی لاپاراسکوپی نسبت به جراحی باز چیست؟

در روش جراحی لاپاراسکوپی بر خلاف جراحی باز، نیازی به ایجاد برش‌های عمیق و گسترده نبوده و به همین دلیل، درد و عوارض بسیار کمتری متوجه بیمار خواهد بود. در واقع در جراحی به شیوه باز برای مقابله با درد زیاد، انواع مسکن‌ها و آرام‌بخش‌ها به بیمار تزریق شده که این داروها نیز عوارض مخصوص به خود را خواهند داشت. اما در روش لاپاراسکوپی، درد بیمار بسیار کمتر بوده و نیازی به استفاده از دوز بالای داروهای مسکن وجود ندارد. جراحی لاپاراسکوپی افزون بر این، مزایای دیگری نیز در برابر جراحی باز دارد که در ادامه به آن‌ها اشاره کرده‌ایم.

  • کم تهاجمی بودن

روش لاپاراسکوپی در مقایسه با جراحی باز، یک روش جراحی کم تهاجمی بوده و میزان برش‌های ایجاد شده در این روش بسیار کمتر است. در واقع در جراحی باز باید برش‌های عمیقی به طول 8 تا 10 سانتی‌متر ایجاد شده تا پزشک جراح به خوبی به داخل شکم دسترسی داشته و اندام‌های داخلی بدن را به خوبی ببیند. در مقابل، جراحی لاپاراسکوپی تنها با ایجاد چند سوراخ کوچک و برش‌های بسیار کم عمق انجام خواهد شد.

  • خونریزی و درد کمتر

در جراحی لاپاراسکوپی به دلیل ایجاد برش‌های کمتر، خونریزی و درد کمتری نیز برای بیمار ایجاد خواهد شد. همچنین خونریزی کمتر در این روش، احتمال نیاز به انتقال خون برای جبران خون از دست رفته از بدن بیمار را کاهش خواهد داد.

  • احتمال عفونت کمتر بعد از عمل

در روش لاپاراسکوپی همچنین، خطر بروز عفونت بسیار کمتر از جراحی به روش باز است. چرا که در این روش، اندام‌های داخلی بدن کمتر در معرض تماس با ابزار جراحی و آلودگی‌های محیطی قرار داشته و این موضوع احتمال عفونت بعد از انجام جراحی را تا حد خوبی کاهش می‌دهد.

  • دوران نقاهت کمتر و بهبودی سریع

بیمار در روش جراحی لاپاراسکوپی بر خلاف جراحی باز، در زمان کوتاه‌تری بهبود یافته و دوران نقاهت کمتری را پشت سر خواهد گذاشت. همچنین با انجام جراحی به روش لاپاراسکوپی، مدت زمان بستری بیمار نیز کاهش خواهد یافت. اما در جراحی به شیوه باز به دلیل برش‌ها و زخم‌های بیشتر و بزرگ‌تر که در بدن بیمار ایجاد شده است، به مدت زمان بیشتری برای بستری بیمار و بهبودی کامل او نیاز بوده و افزون بر این، بروز خطرات و عوارضی مانند خونریزی، عفونت و … با احتمال بیشتری همراه خواهند بود.

افزون بر موارد گفته شده، مزیت بزرگ‌تری که تکنیک لاپاراسکوپی نسبت به جراحی باز دارد، قابلیت تشخیصی و درمانی آن است. این روش در واقع به پزشک کمک می‌کند تا ضمن تشخیص بسیاری از بیماری‌ها و مشاهده کامل اندام‌های درونی بدن، برای درمان بسیاری از مشکلات رحمی اقدام کرده و در نتیجه مشکلات مربوط به بارداری را برای فرد، به خوبی برطرف کند.

این روش نیز مانند جراحی باز، برای بیشتر جراحی‌های مربوط به زنان شامل لاپاراسکوپی کیست تخمدان، لاپاراسکوپی آندومتریوز، فیبروم و … قابل انجام بوده و از این نظر هیچ گونه محدودیتی ندارد.

روش لاپاراسکوپی بهتر است یا جراحی باز؟

با وجود مزایای متعددی که روش لاپاراسکوپی نسبت به جراحی باز دارد، انتخاب بهترین روش جراحی باید توسط متخصص زنان و زایمان صورت بگیرد. ضمن آن که مزایای جراحی لاپاراسکوپی مربوط به زمانی است که توسط متخصص و بهترین متخصص زنان در سعادت آباد انجام شود. در غیر این صورت، ممکن است روش لاپاراسکوپی نیز خطرات و عوارض احتمالی شامل خطر لخته شدن خون در بدن بیمار، عفونت زخم‌های ایجاد شده و … را برای بیمار به دنبال داشته باشد.

افزون بر این، انجام جراحی به روش لاپاراسکوپی در مقایسه با جراحی باز، به مدت زمان بیشتری نیاز داشته و از این نظر برای بیمارانی که مشکل قلبی، آپنه شدید و … داشته و نباید تحت عمل‌های جراحی طولانی قرا ر بگیرند، روش مناسبی نخواهد بود. همچنین جراحی به شیوه باز برای افرادی که دچار چاقی و اضافه وزن بالا بوده و یا در ناحیه شکم خود سابقه جراحی داشته‌اند، روش جراحی مناسب‌تری است.

در حالت کلی باید گفت امروز هر دو روش جراحی انجام شده و پزشک متخصص با توجه به شرایط بیمار، آزمایشات انجام شده و … روش جراحی مناسب را تشخیص خواهد داد.

جراحی لاپاراسکوپی در مقایسه با جراحی باز چه معایبی دارد؟

روش جراحی لاپاراسکوپی ضمن دارا بودن برتری و مزایای گسترده‌ای که در برابر جراحی به شیوه باز دارد، معایب و عوارضی را نیز ممکن است برای بیمار به دنبال داشته باشد. از جمله عوارض لاپاراسکوپی و خطرات احتمالی که ممکن است بعد از جراحی لاپاراسکوپی بروز پیدا کند، عبارت است از:

  • التهاب دیواره شکم
  • عوارض ناشی از بیهوشی عمومی
  • مختل کردن عملکرد شریان‌های اصلی و یا اندام‌های شکمی مانند روده، مثانه و …
  • احتمال لخته شدن خون  در بدن بیمار و در نتیجه بروز عوارض جدی مانند آمبولی ریوی و …
  • عوارض گاز دی اکسید کربن مورد استفاده در لاپاراسکوپی مانند تجمع حباب‎‌های گاز در عروق و …
مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *