کولپوسکوپی در بارداری با احتیاط کامل انجام میشود تا آسیبی به جنین وارد نشود. کولپوسکوپی روشی است که برای تشخیص بیماریهای مربوط به دهانه رحم مورد استفاده قرار میگیرد. از عوارض انجام کولپوسکوپی در حاملگی میتوان به دیدن ترشحات و لکه بینی اشاره کرد که معمولا اکثر آنها تا مدتی بعد از بین میروند. در این مقاله به بررسی بیشتر کولپوسکوپی در دوران بارداری و مراقبت های مربوط به آن پرداختهایم.
انجام کولپوسکوپی در بارداری چگونه است؟
کولپوسکوپی که روشی برای معاینه دقیق دهانه رحم است، در دوران بارداری هیچ مانعی برای افراد ندارد. برای انجام آن از دستگاه مخصوص کولپوسکوپ استفاده میشود تا این ناحیه به خوبی معاینه و مشاهده شود. کولپوسکوپ به میزان زیادی وارد واژن نشده و آسیبی به رحم فرد وارد نمیکند. برای انجام آن در حالت کلی در حدود ده تا بیست دقیقه زمان نیاز است.
اگر از کولپوسکوپی برای تشخیص سرطان استفاده شود، قبل از آن پزشک از یک محلول خاص استفاده میکند تا سلولهای سرطانی به راحتی از سلولهای غیر سرطانی تشخیص داده شود. در این مرحله دو نوع محلول سرکه و یودین مورد استفاده قرار میگیرد که بستگی به انتخاب پزشک دارد. در نهایت، اگر پزشک چیزی غیر عادی پیدا کند، در محل مورد نظر بیوپسی انجام خواهد شد.
مراقبتهای لازم برای کولپوسکوپی در دوران حاملگی
قبل از انجام کولپوسکوپی در بارداری باید به پزشک اطلاع دهید که باردار هستید. در صورت اطلاع ندادن از شما آزمایش خون گرفته می شود تا باردار بودنتان ثابت شود. اگر نیاز به انجام نمونه برداری یا بیوپسی وجود داشته باشد، به هیچ وجه به جنین آسیبی نرسانده و ممکن است دچار خونریزی کمی شوید. برخی از نکات مراقبتی مانند نکات زیر و آمادگی های قبل از کولپوسکوپی برای انجام آن در دوران بارداری لازم است که عبارتند از:
- باید داروهای مورد مصرف و هر دارویی که به آن حساسیت دارید را برای پزشکتان توضیح دهید. همچنین اگر از داروهای رقیق کننده خون استفاده میکنید، پزشک باید اطلاع داشته باشد وگرنه ممکن است منجر به ایجاد مشکلات خونریزی شود.
- اگر اخیرا زایمان داشتهاید، این آزمایش حدود شش هفته پس از آن انجام میشود.
- کولپوسکوپی در حاملگی زمانی انجام میشود که شما برای عفونت لگن، واژن یا موارد دیگر تحت درمان قرار گرفته باشید.
- برای انجام آن از 24 ساعت تا دو روز قبل از انجام نباید رابطه جنسی داشته باشید و جسم خارجی مانند کاپ یا تامپون در واژن خود قرار ندهید.
- اگر حس میکنید که در زمان انجام کولپوسکوپی ممکن است درد زیادی را تجربه کنید، میتوانید ضمن مشورت با پزشک، حدود نیم ساعت قبل از شروع از یک مسکن مانند ایبوپروفن استفاده کنید.
خطرات و عوارض انجام کولپوسکوپی در دوران بارداری
ایجاد عوارض در کولپوسکوپی طبیعی است، اما در دوران بارداری بدن شما حساستر می شود و پزشک باید دقت زیادی در انجام این معاینه داشته باشد. ممکن است درحین انجام بیوپسی درد قابل توجهی را حس کنید که همراه با سوزش است. خوشبختانه این درد موقتی بوده و سریعا برطرف میشود. ترشحات قهوه ای رنگ از دیگر عوارض کولپوسکوپی در بارداری است که در برخی زنان ممکن است به رنگ سیاه باشد.
این نوع ترشحات کاملا طبیعی بوده و تا پنج روز بعد از معاینه از بین میروند. برای راحتتر انجام شدن کولپوسکوپی از بی حسی استفاده میشود که با از بین رفتن اثر آن در زیر رحم دردی خفیف حس میکنید. اگر دچار لکه بینی شدید لازم نیست نگران باشید، زیرا یک عارضه کاملا طبیعی بوده و حدود تا دو روز بعد از کولپوسکوپی از بین میرود. رعایت بهداشت در حین انجام این معاینه از اهمیت زیادی برخوردار است چرا که از بروز عفونت جلوگیری خواهد کرد.
آیا کولپوسکوپی میتواند بر نتیجه بارداری یا سلامت جنین تاثیر بگذارد؟
یکی از مهمترین سوالاتی که ذهن بیماران را درگیر میکند این است که کولپوسکوپی در بارداری سلامت جنین را تهدید میکند یا خیر؟ با توجه به این که بروز خطر در این روش معمولا کم است، بهترین متخصص زنان در سعادت آباد از تمامی نکات مراقبتی و اقدامات لازم استفاده میکند تا احتمال ایجاد عوارض و خطر را کاهش دهد.
خونریزی یکی از خطراتی است که در هنگام انجام کولپوسکوپی ممکن است ایجاد شود. با این حال، مقدار آن بسیار کم بوده و هیچ تاثیری روی جنین نخواهد داشت. اگر بیوپسی در حال کولپوسکوپی لازم باشد، پزشک شما تمامی جوانب را در نظر میگیرد. اگر مزایای انجام این روش بیشتر باشد، پزشک با احتیاط کامل آن را انجام خواهد داد.
بهترین زمان برای کولپوسکوپی در بارداری
کولپوسکوپی در بارداری زمانی تجویز میشود که تست پاپ اسمیر برای بررسی دقیق پاسخگو نباشد. تست پاپ اسمیر زخمهایی را در ناحیه موردنظر ایجاد میکند که باید حدودا دو ماه برای بهبودی آنها منتظر بوده و سپس کولپوسکوپی را انجام دهید. اگر شرایط شما اورژانسی نیست، بهتر است انجام آن را به بعد از زایمان موکول کنید تا علاوه بر تضمین سلامت نوزاد، خطر ایجاد عوارض مختلف را نیز کاهش دهید.