تفاوت فیبروم و کیست تخمدان در چیست؟ نشانهها و علائم فیبروم های رحمی با کیست تخمدان، چه تفاوتهایی دارد؟ آیا روش های درمانی فیبروم با روش های مناسب برای درمان کیست تخمدان متفاوت است؟
فیبروم و کیست تخمدان هر دو جزء بیماریهای شایع دستگاه تناسلی خانمها بوده و معمولاُ در خانمهایی که در سنین باروری قرار دارند بروز پیدا میکند. فیبروم و کیست تخمدان هر کدام بر قسمتهای مختلف دستگاه تناسلی اثر میگذارند اما میتوانند علائم مشابهی مانند درد لگن و خونریزیهای غیرطبیعی واژینال را ایجاد کنند و بر سلامت باروری تاثیرگذار باشند.
مهمترین تفاوت بارزی بین فیبروم و کیست رحم این است که فیبرومها معمولاُ در رحم تشکیل میشوند اما کیست تخمدان همان طور که از اسم آن پیداست در تخمدان ایجاد میشود. سایر تفاوتها در روش درمان و علائم اختصاصی هر کدام میباشد که در ادامهی این مقاله به بررسی آنها میپردازیم.
تفاوت کیست تخمدان و فیبروم
تفاوت کیست تخمدان و فیبروم های رحمی چیست؟ برای بررسی این موضوع باید بدانیم فیبرومها تودههای عضلانی غیرسرطانی هستند که در دیوارههای رحم تشکیل میشوند و در زنان بین 40 تا 50 سال شیوع بیشتری دارند و حدود 50 درصد خانمها تا زمانی که به سن 50 سالگی برسند فیبروم رحم را تجربه خواهند کرد. در اکثر موارد اندازهی فیبروم ها کوچک میباشد اما گاهی ممکن است رشد کرده و تا چندین سانتیمتر بزرگ شوند.
در صورتی که این علائم را دارید باید در اولین فرصت به بهترین متخصص زنان در سعادت آباد مراجعه نمائید، فیبروم میتواند منجر به ایجاد مشکلات فراوانی در بارداری شده و یا اینکه منجر به سقط جنین شود.
کیست های تخمدان نیز، قسمتی از بدن بوده که مسئول تولید هورمونهایی هستند که در تنظیم سیستم تناسلی نقش دارند. کیست تخمدان کیسههای کوچک پر از مایع هستند که ممکن است روی تخمدانها ایجاد شوند. کیستها به دو دسته تقسیم میشوند:
- کیست فولیکولی: زمانی ایجاد میشود که یک فولیکول در تخمدان به طور کامل باز نمیشود و تخمک نمیتواند آزاد شود، در نتیجه مایع داخل فولیکول به کیست تبدیل میشود.
- کیست جسم زرد: اگر فولیکول با موفقیت تخمک را آزاد نماید اما به طور کامل حل نشود کیست جسم زرد تشکیل میشود.
تفاوت نشانه های فیبروم با کیست تخمدان
نشانهها و علائم فیبروم و کیست تخمدان نیز تفاوتهایی دارند که در ادامه به آنها میپردازیم. کیستهای تخمدان مانند فیبرومهای رحم در اغلب موارد هیچ گونه علامتی را ایجاد نمیکنند، اما در برخی از افراد ممکن است علائمی را به وجود آورند که شامل این موارد میشود:
- نفخ
- درد در ناحیه تخمدانها
- درد در هنگام رابطه جنسی
- احساس سنگینی در شکم
فیبرومهای رحمی نیز، در اکثر موارد هیچ گونه علامتی را ایجاد نمیکنند و به صورت اتفاقی در معاینات روتین مشخص میشوند اما حدود 25 درصد از خانمها ممکن است علائمی را تجربه نمایند که شامل این موارد میشود:
- فشار در روده و مثانه
- فشار و درد در ناحیه لگن
- دفع ادرار به صورت مکرر
- پریودهای شدید و دردناک
- درد در هنگام رابطه جنسی
- تورم و التهاب در ناحیه شکم
- خونریزیهای واژینال غیرطبیعی
آیا روش های درمانی فیبروم و کیست متفاوت است؟
درمانی که برای فیبروم در نظر گرفته میشود با توجه به شدت بیماری، علائمی که ایجاد مینماید و تصمیم فرد برای باروری در آینده میتواند متفاوت باشد.
درمانهای پیشنهادی عبارتند از:
- درمان اولتراسوند
- هیسترکتومی: خارج ساختن رحم
- میومکتومی: روشی جهت برداشتن فیبرومها
- ایجاد تغییر در سبک زندگی (کاهش مصرف گوشت، کاهش وزن، کنترل استرس و …)
- آمبولیزاسیون شریان رحم (این روش برای افرادی که قصد بارداری دارند توصیه نمیشود)
- دارو: داروهای هورمونی میتوانند چرخهی قاعدگی را تنظیم کرده و میزان درد و خونریزی این دوره را کاهش دهد.
درمان کیست تخمدان نیز با توجه به علائم، نوع و اندازه کیستها و همچنین سن فرد متفاوت بوده و برای تشخیص دقیق آن و تعیین روند درمانی، لازم است به بهترین متخصص زنان در سعادت آباد مراجعه کنید. در بیشتر موارد، کیستهای تخمدان خوش خیم بوده و بدون نیاز به روند درمانی خاص و یا مصرف داروهای تجویز شده از سوی پزشک، برطرف خواهند شد. البته مواردی نیز وجود دارد که کیست تخمدان از طریق روشهای درمانی دیگر و دارودرمانی برطرف نشده و لازم است تا از طریق روشهای جراحی و یا لاپاراسکوپی برداشته شود.
در واقع، کیستهای تخمدان ممکن است خوش خیم و یا بدخیم باشند، درمانهایی که برای کیست تخمدان ایجاد میشود با توجه به نوع کیست و شدت بیماری متفاوت میباشد با این وجود برخی از درمان های شایع عبارتند از:
- مصرف داروهای هورمونی
- لاپاراسکوپی: جهت مشاهده و بررسی کیست
- اوفورکتومی: برداشتن یک و یا هر دو تخمدان
- سیستکتومی: روشی کم تهاجم جهت خارج ساختن کیست
جمعبندی
همان طور که در این مقاله اشاره کردیم تفاوتهای زیادی بین محل ایجاد، علائم، نحوهی تشخیص و درمان کیست تخمدان و فیبروم وجود دارد با این وجود مهمترین تفاوت بین آنها عبارت است از:
- فیبرومها تودههای غیرسرطانی هستند اما کیستها ممکن است سرطانی باشند.
- کیستها فقط در تخمدانها ایجاد میشود اما فیبروم ممکن است در سایر قسمتهای دستگاه تناسلی نیز ایجاد شد.
- فیبرومها تودههایی سخت هستند که معمولاُ در رحم تشکیل میشوند اما کیستها کیسههایی پر از مایع میباشند که در روی تخمدانهای ایجاد میشود.